Kiedy robię sałatkę często zostaje mi kukurydza albo groszek z puszki. Jeżeli nie robię jej w ilościach hurtowych to jedna puszka to za dużo. Jasne, w niektórych sklepach można dostać takie mini puszki o objętości połowy zwykłej, ale ich kupowanie się po prostu nie opłaca. Dlatego w ramach Scraps kitchen wykorzystuje resztki kukurydzy lub groszku do przygotowania dania, trochę na wyrost, zwanego zupą.
  1. Wrzucamy resztkę groszku lub kukurydzy do małego garnuszka (można wrzucić jedno i drugie) zalewam wodą w ilości szklanki lub więcej, jeżeli taką mam fantazję. Dorzucam do tego jeszcze kostkę rosołową i gotuję.
  2. Grzeję to aż groszek i kukurydza trochę się rozpaćkają.
  3. Potem wszystko miksuję blenderem aż będzie w miarę jednolita masa.
  4. Dorzucam serki topione o smaku naturalnym lub śmietankowym (żadne inne nie pasują). Dodaję 2 serki 100 gramowe na każdą szklankę wody. Dalej grzeję, mieszając do roztopienia się serków.
  5. Doprawiam tylko ostrą i słodką papryką.
Całość przygotowania trwa jakieś 20 minut.
Taką pseudo zupę można podawać na kolację z bagietką czosnkową albo do obiadu zamiast warzyw naszemu m(i)ęskożercy.
W smaku zupa wychodzi całkiem spoko, ale jako danie popisowe bym jej nie serwowała 😉 To porostu dodatek do czegoś konkretniejszego. Jak damy dużo serka topionego to może nawet służyć jako sos do mięcha.
Czasem dodaję do niej suszone warzywa z zupek chińskich. Zawsze kilka paczek wala mi się po szufladzie z przyprawami. Zupki zużywam do sałatek makaronowych, bo sprawdzają się o wiele lepiej niż zwykły makaron. Po za tym w ramach bycia Nieogarniętą Panią Domu nie mam czasu gotować makaronu.
Foto poglądowe robiłam sama stąd jego wybitna jakość i artyzm. O tym jak bardzo beznadziejne robię zdjęcia opowiem kiedy indziej. Względnie wrzucę kilka przykładów.
Składniki na pseudozupę z groszku lub kukurydzy:
  • Groszek z puszki, kukurydza z puszki (ile akurat zostało)
  • Serek topiony naturalny lub śmietankowy (od 2 do 4 szt. po 100 gram)
  • Kostka rosołowa (najlepiej wołowa)
  • Słodka i ostra papryka
  • Opcjonalnie: suszone warzywa z zupek chińskich

Majka

 

Share